top of page
Keresés
  • Szerző képeHormay Nóra

a 4 elem

Hétfőn este (holnap) lesz Kerepesen, a Szilasliget Közösségi Házban 4 elem meditáció, ez a tény, illetve egy az elemeket más szemszögből elemző cikk ihlette ezt a mai írást.

’Képzeld magad elé, ahogy sétálsz egy csodálatos erdőben. A nap melege simogatja a bőrödet, míg a fák árnyékában kicsit hűvösebb a levegő. Érzed egy langy szellő simogatását. Látod a csodás kék égen úszó felhőket, miközben hallod a madarak csicsergését, érzed a virágzó bokrok illatát. Egy kis hídon áthaladva meglátsz egy fapadot és leülve élvezed egy csörgedező patak kellemes hangját, miközben a nap melege tűz a testedre.’ Ebben a kis jelenetben is látszik, hogy bármerre mész, a 4 elem, a föld, a tűz, a víz és a levegő mindig jelen van az életünkben. Minden, ami szilárd, tárgyiasult az a föld elemhez tartozik, legyen az egy fa, egy szikla, de akár az ember alkotta tárgyak is, mint egy pad. A patakban vagy egy tóban, esőben meglátod a víz elemet. Érzed a szél fuvallatát, látod a kék eget, ezek mind a levegő elem megnyilvánulásai. A nap tűző melege, az árnyék hűvöse, pedig a tűz elemé.

A természetet már a Görög kultúrában is kategorizálták. Az egészséget a testben dolgozó erők tökéletes harmóniája, az elemek tulajdonságainak tökéletes egyensúlya jelentette. Bár mindannyiunkban ott van mind a négy elem, mindenkiben más és más az uralkodó elem.

Az asztrológia is kategorizálja, hogy melyik jegy, melyik csoportba tartozik, (bár tapasztalatból szólva, ehhez én nem ragaszkodnék ilyen mereven): levegő elemhez kapcsolódik az Ikrek, a Mérleg és a Vízöntő; a tűz elemhez kapcsolódik a Kos, az Oroszlán és a Nyilas; a víz elemhez a Rák, a Skorpió és a Halak, végül a föld elemhez a Bika, a Szűz és a Bak.

Személyiségünktől függően mind a négy elem mindannyiunkban más és más mértékben van jelen. Aktív formában jó, passzív formában negatív tulajdonságokkal ruházhatnak fel minket. Ha ezeket megtanuljuk megfelelő módon uralni, segít megtalálni önmagunkban az egyensúlyt és a harmóniát, és ezáltal támogatjuk egészségünket és jóllétünket is.

Az elemek tudatosítanak minket arra, hogy különböző módon észlelhetjük, vizsgálhatjuk környezetünket. Ha például áll előttünk egy ember és leírjuk, hogy a fizikai teste milyen formájú, akkor a föld elemmel vizsgáljuk őt. Ha azt nézzük, hogy milyen a mozgása, akkor a víz elemmel. Ha arra figyelek, hogy a személye melegséget, vagy hűvösséget áraszt, akkor a tűz elem szemszögéből vizsgálom őt. Végül, ha a személyiségjegyeit, karakterét figyelem, akkor a levegő elem viszonylatában tekintek rá. Lássuk az elemeket ilyen megközelítésből részletesebben:

A Föld elemhez a tárgyiasult, szilárd dolgok tartoznak, melyek meghatározott formával bírnak és egyértelmű határokkal rendelkeznek. Nem tudsz átjutni rajta, mert akkor beleütközöl. Nem tudsz belenézni, csak a külsejét szemlélheted, a belső rejtve marad. A földelemhez így a határok, a szilárdság és áthatolhatatlanság fogalmai köthetők. Ha beleütközöl egy tárgyba, akkor tudatában leszel annak, hogy a dolgok rajtad kívül is léteznek, így tudatosulhat az elkülönülés, hogy vagy Te és van a tárgy. A Föld elem gondoskodik a földeltségünkről, a fizikai egyensúlyról, anyagi stabilitásról (flegmatikus ember típust kötik hozzá).

A Víz elemhez tartozik minden, ami folyik, nem csak a víz. Sőt a víz csak folyékony formájában tartozik a víz elemhez, ha megfagy, akkor már föld elemekhez sorolható. Egy folyó, vagy egy tó nem tárgy, nem tudod megfogni, mert elfolyik, sőt jó esetben át is látsz rajta. A víz folyik, hullámzik, örvénylik, mozgásban van. Bár egy víznek vannak határai – folyó ágy, tómeder - maga a víz áthatolható, ilyen viszonylatban nincs határa. Tudsz benne lenni, így nincs rejtett belső, mint a tárgyaknál. Vagyis a víz elemet a mozgás, folyás és áthatolhatóság jellemzi. A Víz elem felel az érzelmekért, segít az elfogadásban és befogadásban. A melankolikus ember típust társíthatjuk hozzá.

A Levegő elem az, ami körülvesz minket. A levegőn át tudsz haladni. Ha előre lépsz, utat enged és újra egyesül mögötted. A levegő minden irányban kiterjed, nem gyülemlik fel egy bizonyos helyen. A levegőt csak indirekt módon tudjuk észlelni, ahogy elrepíti a faleveleket, vagy mozgatja a gyermek kezében a lufit, esetleg a tó vizét hullámoztatja. Ha levegőn keresztül nézel közeli dolgokat, nem torzítja el azokat. A levegő lehetővé teszi az égnek, hogy különféle színekben pompázzon. A levegő így szimbolizálja az önzetlenséget és a kiterjedést. A levegő elem a lelkünkkel, szellemünkkel való kapcsolatot szimbolizálja, az értelemben, az intellektusban mutatkozik meg. A szabadság és a bölcs döntések is ehhez kapcsolódnak. A szangvinikus embertípushoz köthető.

A Tűz elem fizikai szinten a hőérzékeléshez kapcsolható. A hőmérsékletet mindig önmagunk saját vagy környezetünk hőmérsékletéhez viszonyítva érzékeljük. A meleget nem tudjuk elkerülni, mert áthatja a testünket. A hő bennünk is megszülethet a semmiből, ha izgatottak vagyunk vagy ha elpirulunk. Képesek vagyunk érzékelni, ha valaki melegséget áraszt felénk, vagy hideg közönnyel fordul felénk. Mindegy, hogy a meleg vagy hideg fizikai formában vagy személyes formában érkezik felénk, az azonnal áthat minket. A melegségnek nincsenek határai. A tűz elem karakterei így a határnélküliség, az áthatóság és az impulzív jelleg. A tűz elem impulzív, az akaratunkhoz, temperamentumunkhoz, teremtőerőnkhöz és a szenvedélyhez kapcsolódik. A kolerikus embertípushoz köthető.

Az elemek ismerete és uralása segíthet bármilyen helyzetben, hogy támogatásul behívjuk annak az elemnek az energiáját, amire ott és akkor szükségünk van. Ha például döntési helyzetben vagyunk, akkor érdemes erősítenünk a levegő elemet magunkban, ha valamit meg szeretnék valósítani és vágyból valóságot teremteni, akkor érdemes sokat földelnünk és a tűz elemmel támogatni a teremtőerőnket.


A meditáció részleteit itt találjátok: https://www.facebook.com/events/225504131361224/


37 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page