top of page
Keresés
  • Szerző képeHormay Nóra

SZERETETNYELVEK – AVAGY A SZERETET KIFEJEZÉS ESZKÖZEI


Akik ismernek, gyakran hallják azt a mondatot tőlem, hogy „na ezt kötelezővé tenném az iskolákban”. A mostani téma sem kivétel ez alól. Én hat évvel ezelőtt ismerkedtem meg a szeretetnyelvekkel és bevallom még mindig meg tud lepni, ha leülök emberekkel terápia közben, vagy más helyzetben beszélgetni és újat tudok nekik azzal mondani, hogy létezik ez a fogalom. Pedig mennyire fontos, hogy tisztában legyünk a különböző szeretet kifejezési módokkal. Már csak azért is, mert egyénenként más és más súllyal vannak jelen a különböző típusok. Hiába dicsérek valakit reggeltől estig és veszem neki halomba az ajándékokat, ha annak az embernek a szeretetnyelve az érintés. Csak gondoljatok a párkapcsolataitokra! Tudjátok, hogy a párotok mitől érzi magát szeretve? Ha finom vacsorával várjátok és van tiszta mosott ruhája, vagy ha közös programot szerveztek neki, esetleg, ha készítetek neki valami személyre szóló ajándékot? Vagy ott vannak a szüleitek. Tudjátok, hogy ők milyen szeretetnyelven szeretnek vagy érzik magukat szeretve? Az emberek legnagyobb százaléka a saját szeretetnyelvén fejezi ki a szeretetét környezete felé és hiába teszi ezt, ha a másik fél szeretetnyelve nem az. Ő nem fogja szeretve érezni magát. Az én elsődleges szeretetnyelvem az érintés (nem véletlen választottam egy érintés terápiás módszert <3 ). Sokáig gondoltam, hogy az én anyukám nem is szeret engem igazán - biztos vagyok benne, hogy ezzel az érzéssel nem vagyok egyedül - , amíg meg nem értettem, hogy az ő szeretetnyelve a gondoskodás, amiből aztán kapok bőven, vagyis hát persze, hogy szeret, csak a saját szeretetnyelvén. Gary Chapman könyvét szívből ajánlom, azoknak, akik szeretnék mélyebben beleásni magukat a témába. Alább csak pár paragrafust idézek majd az 5 szeretetnyelv típus megértése végett. Lesz olyan ismerősötök, akiről már olvasás közben tudni fogjátok, hogy melyik a szeretetnyelve. Akinél nem egyértelmű, bátran kérdezzétek meg, hogy mi által érzi szeretve magát (már van puskátok, hogy kérdésekkel rávezessétek őt) vagy csináltassatok vele egy Szeretetnyelv tesztet! Már rengeteg verziója van fent az interneten. A lényeg, hogy ha már tudjátok mi az, akkor ha éreztetni szeretnétek azzal a személlyel, hogy szeretitek, akkor lehetőleg az ő sajá

t szeretetnyelvén tegyétek azt! Ahogy minden másnál, itt is igaz, hogy vannak összemosódások, de alapvetően mindenkinek van egy vagy kettő domináns szeretetnyelve. Ezt fontos szem előtt tartani, ha egy szeretettel teli emberi kapcsolatot szeretnél építeni akár egy családtaggal, akár egy baráttal. Lássuk hát a típusokat:

1. Testi érintés:

„ Régóta ismerjük a testi érintés érzelmi erejét. Tudjuk, hogy a csecsemő egészséges fejlődéséhez nélkülözhetetlen, hogy ölbe vegyék, ringassák, simogassák és átöleljék őt. Az újszülött még nem érti mi a szeretet, de a testi érintésen keresztül eljut hozzá az érzelmi üzenet..”

„ Testünk szeretetteljes érintésre vágyik, azonban a fizikai érintés létrehozhat vagy megszakíthat egy kapcsolatot. Közvetíthet gyűlöletet, és szeretetet is, sőt annak, akinek ez az elsődleges szeretetnyelve, a testi érintés sokkal kifejezőbb, mint maga a gyűlöllek, vagy a szeretlek szó. A pofon minden gyerek számára ártalmas, de megsemmisítő erejű lehet annak, akinek a testi érintés az elsődleges szeretetnyelve. Egy gyengéd ölelés szeretetet közvetít minden gyermek felé, de alapvető érzelmi szükséglet annak a gyermeknek, akinek ez az elsődleges szeretetnyelve. Ugyanígy van ez a felnőttekkel is.”

2. Elismerő szavak:

„ Az elismerő szavak használata az egyik legfőbb eszközünk arra, hogy kifejezzük egymás iránti szeretetünket. Csinos vagy! Jó munkát végeztél! Büszke vagyok Rád! Köszönöm, hogy ilyen keményen dolgoztál!... Számtalan módon szavakba önthetjük elismerésünket. Dicsérhetjük a másik viselkedését, megjelenését, személyiségét. Akik ezt a szeretetnyelvet beszélik, úgy szívják magukba az elismerő szavakat, mint kiszáradt föld az esőt.”

„ Mindig figyeljünk arra, hogy szavaink hitelesek legyenek. Ha túl gyakran és könnyedén mondjuk ezeket, szavainknak nem lesz súlya. Bölcsen kell ezeket használnunk, mert sokkal többet ér, ha a másik érzi, hogy rászolgált a dicséretre. A dicséreten kívül használhatunk gyengéd, becéző szavakat, bátorító szavakat, és kedves útmutató szavakat is. Akinek ez a szeretetnyelve, annak sokkal többet jelent, ha azt mondod, szeretlek, mintha szorosan átölelnéd.”

3. Minőségi idő (együtt töltött idő):

„ A minőségi idő lényege az együttlét. Ez nem csupán fizikai közelséget jelent. Lehet két ember ugyanabban a szobában, egymás közelében, de ez még nem feltétlenül jelent együttlétet. Az együttléthez elengedhetetlen az egymásra irányított figyelem. A minőségi idő nem azt jelenti, hogy ezalatt mindvégig egymás szemébe mélyedünk, sokkal inkább azt jelenti, hogy együtt csinálunk valamit és teljes figyelmünket a társunknak szenteljük. Mellékes, hogy mi az a tevékenység, amit együtt végzünk, érzelmileg azonban nagy jelentősége van az egymásra szánt időnek. A tevékenység csupán eszköz, közvetítő közeg, melynek révén az együttlét élményében részesülünk.”

„Ha társunk iránti szeretetünket a minőségi idő nyelvén kívánjuk kifejezni és meghitt beszélgetést folytatunk egymással, figyelmünk arra irányul, hogy empátiával hallgassuk társunk mondanivalóját. Kérdéseink azt az őszinte érdeklődést tükrözik, hogy jobban megértsük gondolatait, érzéseit és vágyait. A hallgatás művészetének elsajátítása éppoly nehéz lehet, mint egy idegen nyelv megtanulása, de megéri a fáradtságot.”

4. Ajándékozás:

„ Az ajándékozás a szeretet kinyilvánításának legelterjedtebb módja. Az ajándék azt jelenti, hogy a másik gondolt rám, fontos vagyok neki. A szeretet látható jelképei némelyek számára különösen is fontosak. Vannak, akik az esküvő után többé le sem veszik az ujjukról a jegygyűrűt, mások egyáltalán nem hordják. Ez is azt mutatja, hogy az emberek különböző szeretetnyelveken beszélnek. Akinek az ajándékozás az elsődleges szeretetnyelve, az nagy becsben fogja tartani a társától kapott gyűrűt, de az évek során kapott többi ajándékot is féltve őrzi majd, mint társa szeretetének megnyilatkozásait.”

„ Annak, aki ezt a szeretetnyelvet érti, az ajándék értéke nem sokat számít. Ajándék bármi lehet. Vásárolhatunk, készíthetünk, rövid üzenetet írhatunk, de ajándék lehet egy túrázás közben talált különös kavics is, amiről a másikra gondolunk. ….. Létezik egy megfoghatatlan ajándék is, amely többet ér, mint bármi, amit a kezünkbe foghatunk. Ezt nevezem önmagunk odaajándékozásának vagy jelenlétünk ajándékának. A szeretett személy jelenléte a szükség idején mindennél többet jelent annak, akinek az ajándékozás a szeretetnyelve.”

5. Szívességek (én hozzátenném értelmezés képpen, hogy gondoskodás):

„ A tettek hangosabban beszélnek a szavaknál, tartja a régi mondás. Ezt különösen így érzik azok, akik számára a szívességek jelentik az elsődleges szeretetnyelvet. Számukra a legapróbb szívesség is a szeretetet közvetíti. Lehet az egy étel megfőzőse, mosogatás, porszívózás, fűnyírás, a leesett biciklilánc megjavítása és még hosszasan sorolhatnánk, mi minden minősül szívességnek. Akik ezt a nyelvet beszélik, mindig az figyelik, mit tehetnek másokért. Számukra a szavak üresen csengenek, ha nem állnak mögöttük tettek. Hiába mondogatja a férj őszintén a feleségének, hogy szeretlek, a felesége, aki a szívességek nyelvén ért, azt gondolja magában: „ha szeretne, segítene nekem..”. A szeretetet érzelmileg is el kell juttatni a címzetthez, és ebben az esetben a tettek kifejezőbbek, mint a szavak. Figyelmesség, tervezés, idő és igyekezet kell hozzá, de ha pozitív hozzáállással tesszük, akkor a szolgálatkészség ezen cselekedetei valóban a szeretetünk kifejezései lesznek.”

250 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page